Menu

Persconferentie COVID 14 januari 2022

Vrijdag 14 januari 2022 werd er weer een persconferentie gegeven over de coronacrisis. Op de gebruikelijke tijd verscheen Mark Rutte, vergezeld van de nieuwe minister van VWS, Ernst Kuipers. Rutte was zenuwachtig, vooral na de vragen die, met name door de NOS, werden gesteld. Dat was te merken aan het vreemde bewegen van zijn hoofd. Ook Kuipers had moeite met de situatie. Ik voelde dat hij tussen twee vuren in zat: de bevolking en het kabinetsbeleid. De journaliste van de NOS had namelijk moeilijke vragen over het strenge beleid in Nederland van het buitenland.

Op die vraag van de NOS gaf Rutte op zijn gebruikelijke manier met heel veel woorden een reactie, die op geen enkele wijze aansloot op de vraag. Om de tuin leiden heet dat. Net als zoveel mede burgers heb ik steeds meer moeite met dit beleid. Ik zou zeker beide heren aan de tand voelen met kritische vragen en opmerkingen:

  1. Waarom praat het kabinet altijd over besmettingen?! Dit is totaal niet van belang, het gaat om het aantal ernstige zieken en  ziekenhuisopnamen. Ieder jaar krijgen ruim 800.000 Nederlanders in slechts enkele maanden tijd griep. Waarom wordt er geen melding van deze besmettingen, gemaakt, die nog veel hoger liggen dan corona?
  2. Waarom wordt het buitenland niet gevolgd? Alles moet hier weer opnieuw worden bekeken en bestudeerd;
  3. Het aantal ziekenhuisopnamen loopt hard terug, terwijl het aantal besmettingen zeer sterk stijgt. Dit houdt toch in dat de crisis op zijn retour is?!
  4. Waarom dringt het kabinet steeds aan op vaccineren en de boosterprik te nemen om het aantal besmettingen te verminderen. Dit terwijl algemeen bekend is, dat men gevaccineerd net zo besmettelijk blijft voor anderen als ongevaccineerd;
  5. Hoe zit het met de extra 1000 doden per week? Dat zijn er op jaarbasis 50.000! Waarom wordt hier niet direct onderzoek naar gedaan?
  6. Waarom geeft het kabinet bij het aantal mensen, dat bij elkaar mag zijn, steeds weer de aanvulling ‘behalve kinderen tot 13 jaar‘. Er is gebleken dat kinderen net zo besmettelijk zijn voor anderen, anders zouden ook de scholen niet behoeven te sluiten;
  7. Zoals steeds meer landen om ons heen aangeven, is corona afgezwakt tot het niveau van griep. Waarom worden hier geen vragen over gesteld en erkent het kabinet dit niet;
  8. De Bondspresident van Zwitserland heeft deze week aangegeven, dat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft verzocht, dat iedereen, die in een Europees land in het ziekenhuis is beland door bijvoorbeeld een motorongeluk en later positief getest is, bij overlijden gemeld wordt als coronadode?  Waarom wordt dit niet aangekaart?
  9. De Britse regering heeft, op basis van het rapport van de “UK Health Security Agency” toegegeven, dat de vaccins het natuurlijke immuunsysteem van de dubbel gevaccineerde mensen beschadigt, waardoor men ‘nooit meer volledige natuurlijke immuniteit zal kunnen verwerven tegen varianten van COVID- of mogelijk enig ander virus’ (pagina 42). Waarvoor wordt hier volledig aan voorbij gegaan en het kabinet blijft aandringen om de boosterprik te halen. Wordt hier niet uitgebreid naar gekeken of is dit minder ernstig dan de lock down te snel op te heffen, dat wel wordt bestudeerd?!

Het kabinet gaat in fasen de maatregelen versoepelen. Voor een aantal sectoren blijven deze gehandhaafd, zoals de horeca. Ik begrijp dat wel in hun visie. Als ze nu ineens alles open gooien verspelen zij hun gezag en worden door bij de bevolking de grote twijfels over de harde maatregelen bevestigd. De bevolking gelooft er niet meer in en Rutte weet dat.
Het is een groot wanbeleid. De bevolking wordt bang gemaakt en met heel veel woorden overdonderd dat dit alles noodzakelijk is. En als er dan weer iets wordt versoepeld moeten we blij zijn als een kind, dat een cadeautje krijgt. Pure volksverlakkerij!

Tot slot
Er is zeker iets (voorzichtig) positiefs te melden. De nieuwe minister van VW Ernst Kuipers gooit het op een heel andere boeg ten opzichte van zijn voorganger Hugo de Jonge. Deze medische specialist en oud-voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) weet waarover hij praat en probeert de kokervisie van het kabinet om te buigen. Hij vindt dat de blik van het RIVM veel te beperkt is. Minister De Jonge zag slechts heil in volop vaccineren om besmettingen tegen te gaan en het virus te verdrijven. Zijn slogan was: Wij zijn er bijna! Volgens Kuipers is dit niet mogelijk, volgens hem moeten wij leren leven met het virus. Ook is hij het niet eens met de benaming van het OMT (Outbreak Management Team), er is namelijk geen sprake meer van een uitbraak. Hij breekt de drie standpunten van Rutte en De Jonge af:

  1. de zorg niet overbelasten
  2. beschermen van ouderen
  3. zicht houden op het virus

Bij Kuipers gaat het over de toegankelijkheid van de zorg. Hij wil ook overgaan op langetermijnbeleid, dat tot dusver ontbrak. Is er dan toch eindelijk wat licht aan het eind van de tunnel?!

Zie ook mijn andere artikelen over corona:

Koos Dirkse